korrektkut
2023.08.31
Az üzemanyag útja: a kőolaj-lelőhelytől az autónkig

Manapság mindenki számára természetes, hogy úton-útfélen benzinkutakkal találkozhatunk, azt azonban talán nem mindenki tudja, milyen módon jut el az üzemanyag az autónkig. Blogposztunkban azt mutatjuk be, hogyan lesz a nyersolajból gépjármű-üzemanyag.

Az üzemanyag nyersolaj (más néven kőolaj, ásványolaj) formájában kezdi "pályafutását". Fellelési helye és minőségi jellege szerint 5 típust különböztetünk meg: Ural, Brent, Dubai Light, Bonny Light és West Texas Intermediate. A kőolajat olajfúró tornyok segítségével termelik ki kőolajmezőkből. 

olajfúrótorony

A lelőhelyről kiszivattyúzott nyersanyag a közeli tározókba kerül, ahonnan vezetéken, vízi úton vagy közúton az olajfinomítóba juttatják. Itt történik meg a nyersolaj alkotóelemeire való bontása, azaz a frakcionálás vagy desztilláció. Ennek során a szennyeződésektől megtisztított, 400 Co-ra melegített kőolajgőzt egy toronyban vezetik felfelé, ahol fokozatosan hűl, így az egyre könnyebb alkotóelemek válnak folyékonnyá: pakura, nyersgázolaj, petróleum, nyersbenzin.

Ez a szeparációs folyamat minden finomítóban megtörténik. Azokat a létesítményeket, ahol ezen kívül csak néhány átalakítást végeznek a nyersanyagon, "egyszerű" vagy más szóval "hidroszkimming" finomítóknak hívjuk. Az ún. konverziós és mélykonverziós finomítókban vannak azonban további eljárások, melyekkel növelhető az "értékesebb" végtermék (gázolaj, benzin) aránya a kevésbé értékes végtermékekkel (pl. fűtőolaj) szemben. Manapság ez utóbbiak találhatók meg nagyobb számban világszerte. 

A finomítóba tehát egy anyagáram lép be (nyersolaj), és több anyagáram (gépjármű-üzemanyagok, fűtőolajok, kenőanyagok, bitumen stb.) lép ki. Feldolgozás után az ún. transzmodális tározókba kerül az üzemanyag - csővezetéken, vasúton, vízi úton vagy közúton.

Ahhoz, hogy a finomítóból kikerülő feldolgozott üzemanyag a töltőállomásokra kerülhessen, a kötelező biotartalom bevezetése óta még egy fontos lépés szükséges: a bioüzemanyag hozzáadása. Az etanolt és bioüzemanyagot külön erre a célra szolgáló létesítményekben állítják elő. Innen vasúton, vízi úton vagy közúton - akárcsak a fosszilis üzemanyag - a megújuló alkotóelem is az üzemanyag-terminálba kerül, ahol a megfelelő arányban megtörténik a biotartalom hozzáadása és az adalékolás.

Gázolaj-kiszállítás telephelyre Korrekt-Kút Kft.

Az üzemanyag terminálokból tartályautók segítségével eljut az üzemanyag a töltőállomásokra vagy a kereskedő (adó)raktáraiba. Innen történik aztán a végfelhasználó mobilkútjaira vagy saját telephelyén található tartályaiba való kiszállítás. Nálunk, a Korrekt-Kútnál annyiban tér el a folyamat az előző bekezdésben foglaltaktól, hogy a különböző gázolaj-adalékokat sofőrjeink külön flakonban szállítják ki, és a vevő szeme láttára keverik bele a megfelelő arányban a "sima" gázolajhoz azokat.

Gázolaj-kiszállítás Korrekt-Kút Kft.

 

 

KORREKT-KÚT Kft.

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.

Adószám: 12547696 — 2 — 17

Bankszámla: 11746005 — 20129192

Cégjegyzék: 17 — 09 — 004056

Ellátási Pontok

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-18:00

Sz-V: zárva

Telefon: +36 20 349 1819

E-mail: szekszard@korrekt-kut.hu

7013 Cece, Vasútállomás
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-20:00

Sz-V: 8:00-20:00

Telefon: +36 20 966 4564

E-mail: cece@korrekt-kut.hu