korrektkut
2023.07.19
Közösségünk: Heimann Családi Birtok

A Heimann Családi Birtok és a Korrekt-Kút Kft. üzleti együttműködése immár 7 évre nyúlik vissza. A Szekszárdi Borvidék meghatározó borász családját talán senkinek nem kell bemutatni, nevük ismerősen cseng országszerte, sőt az országhatáron túl is. Interjúnk során ifj. Heimann Zoltánnal beszélgettünk múltról, jelenről és jövőről.

“Heimann - 1758 óta” olvashatjuk a logótokban. Mit jelöl ez az évszám?

Ebből az évből származik az első Szekszárdhoz kapcsolódó iratemlékünk, egy házasságlevél. Michael Heimann és Elisabeth Markus kötött házasságot 1758-ban. Azóta biztosan jelen van a Heimann család a városban.

Ki és mikor alapította azt a borászatot?

A szüleim, Ágnes és Zoltán alapították 1992-ben betéti társaság formájában tízezer forint kezdőtőkével. A kilencvenes években főként a nagyszüleim, Feri papa és Rózsi mama  “öregkori hobbija” volt a borászkodás először fél hektáron, majd 4 és 10 hektáron. Miután mi, gyerekek felnőttünk, 2001 környékén a szüleim vették át a vállalkozást. Ekkorra a nagyszüleimnek túl nehéz feladat volt, hiszen kinőtte magát a tevékenység, hobbinak túl nagy volt. Szüleim ekkor döntöttek arról, hogy üzletszerűen folytatják a tevékenységet, és fejlesztették fel a jelenlegi szintre az évek során.

Te mióta dolgozol a borászatban?

2014-ben jöttem először haza külföldi tanulmányaim után huzamosabb időre. Azóta veszek részt aktívan és teljes munkaidőben a cég életében. 2018-ban lettem borászati vezető, majd 2022-ben az ügyvezetőséget is átvettem édesapámtól, aki a nyugdíjas éveire készül. 

Ifj. Heimann Zoltán

Mit csinálsz pontosan, mi van a névjegykártyádra írva?

Borász van ráírva a névjegykártyámra, ami fontos pozíció. A legfőbb feladatom a borászat mindennapi irányítása. Nap mint nap sokat egyeztetek a szőlészeti vezetővel, de hozzám tartozik a kereskedelem, azon belül is az export. A belföldi értékesítést szüleimmel közösen menedzseljük.

Mindig egyértelmű volt, hogy ez a Te utad?

Voltak persze más ötleteim. Mindig is érdekelt a design, fotózás, grafika és a “kütyük”, illetve azok működése. Egy ideig ilyesmit akartam tanulni a borászati munka mellett. Aztán rájöttem, hogy ha valamiben kiemelkedő akarok lenni, akkor arra kell fókuszálnom. Eldöntöttem, hogy az igazi feladatom a borászat továbbvitele, a többi maradt hobbi.

A honlapotokon olvashattuk, hogy mit kért tőled édesapád a németországi diplomaosztód után. “Csináld meg a világ legjobb kadarkáját!”. Hiszel benne, hogy meg tudod csinálni? Ki dönti el, hogy milyen a világ legjobb kadarkája?

Nincs olyan, aki ezt eldöntse. :) Kadarkát kb. 400 hektáron művelnek, ami kicsinek számít. Olyan kadarkát szeretnék csinálni, amit ismernek a világban. Az a hitvallásom, hogy mi a nagy világfajtákkal nem tudunk igazán érvényesülni. Elérhető cél azonban, hogy a kadarkával és a kékfrankossal azonosítsanak minket, ezeken keresztül megismerjék a nevünket. Kadarkában sokat fejlődtünk az elmúlt években, de sok is van még előttünk. Sokat tanultunk zöldmunka, kultúrtechnológia, termésszabályozás terén. Csak egy példa: korábban egy hektáron 100 mázsát termesztettünk, és ez a mennyiség mára 50-60 mázsára csökkent. Ez jelentős mértékben érződik a minőségen. A kadarkával nagyon tudatosan dolgozunk, és bár semmi olyat nem csinálunk, amit más nem csinált még, az egész mégis összeállt egy nagyon innovatív koncepcióvá. Én mindig is megújítás-párti voltam, és szerintem a kadarkában és a többi hazai fajtában rengeteg lehetőség van. A kadarkát a magyar piacon jól ismerik, de sokáig kicsit “lesajnálták”. A hagyományos felfogás szerint jól illik a halakhoz és a lecsóhoz, ami egy idelátogató külföldi számára például izgalmas lehet, egy magyart azonban kevésbé mozgat talán meg. Külföldön azonban van egy egyre növekvő réteg, aki szeretne valami újat kapni, különlegeset, ami progresszív, izgalmas, ismeretlen. Nekik tudunk valami egyedit adni, ami jellemző erre a vidékre. Mindkét csoportnak örömmel mondhatom, hogy számomra is meglepő módon kiderült, hogy a kadarka nagyon jól működik sushival is. Ez a "felfedezés" talán jól mutatja a mi attitűdünket a borhoz - célunk, hogy a kadarkát új emberek ismerjék meg, akik pedig ismerik, azok merjenek bátran "játszani" vele, új kontextusokat kipróbálni vele kapcsolatban.

Social media-ban így találkozhatunk veled @kadarkaman. Ilyen szinten azonosultál ezzel a szőlő/-borfajtával?

Ez tulajdonképpen egy poénnak indult. Nem vagyok túl tudatos social media brandépítésben. A @heimannzoltan valahogy nagyon komolynak tűnik, tele elvárásokkal. A @kadarkaman sokkal könnyedebb, játékosabb. Szeretem ezt a nevet.

Foglalkozol más szőlőfajtákkal is?

Az én feladatom az összes bor elkészítése és átfogása is, ezért foglalkozom más fajtákkal is, pl. Merlot-val és Cabernet Franc-kal. Ezeknél azonban sokkal kevesebb a mozgástér. Emellett, ahogy a hitvallásomban is olvasható, úgy gondolom, bármilyen aranyérmet nyerünk is, ezekben a fajtákban nem lehetünk a világ legjobbjai, nem lesznek világszerte ismertek a boraink. Ezért érdekel jobban a kadarka és a kékfrankos.

Hogy telik egy átlagos napod a birtokon?

Nagyon változatosak egy borászat mindennapjai, amit én nagyon szeretek. Jelenleg éppen palackozunk. 40-50 ezer palack megtöltése vár ránk a szüretig. Elkészültek a 2022-es házasítások tavasz elején, ezeknek a finomhangolása is zajlik. Sok feladatot ad emellett a jelenlegi peronoszpóra- és lisztharmatjárvány. Nagyon fontosnak tartottam, hogy átálljunk a bioművelésre, és ez a jelenlegi nehéz körülmények között igen harcos. Szerencsére nem állunk rosszabbul, mint sok konvencionális szőlészet. Az én feladataim közé tartozik még az export. Hamarosan indulnak boraink Kanadába és Svédországba például. Emellett készülünk a szüretre is - gondolatban legfőképp. Hajnalban felébredek, mert azon gondolkodom, mit hogyan fogunk csinálni.

20 év múlva hogy látod magad szakmai szempontból?

Stabilitást szeretnék. Én az exportban látok kiugrási lehetőséget, ezt szeretném növelni a jelenlegi 20%-ról. Emellett szeretnék még jobban a helyi értékeinkre, helyi fajtáinkra támaszkodni. A szüleimhez kötődő házasításainkban is van egy egyediségünk, ezért természetesen szeretném az ikonius borokat is megtartani, a szüleim örökségét ápolni

A fiaid melletted lesznek szerinted ebben a munkában?

Azt remélem, hogy igen, már most is szeretik a szüretet. Ami a legfontosabb számomra, hogy örömet okozzon nekik, ha ezt az utat választják, és legyen számukra benne kihívás, találjanak benne új feladatot, ne csak “beüljenek apa székébe”. Nem szeretném dogmatikusan, de nagyon remélem, hogy lesz közöttük, aki Szekszárdon marad, mert én nagyon szeretek itt élni. Most az a legfontosabb számomra, hogy megteremtsem az alapot ahhoz, hogy jó iskolákba járhassanak. Ezután már “csak” az kell, hogy a borászatban végzett munka vonzó legyen számukra egy másik karrierhez képest. Végül, de nem utolsó sorban fontosnak tartom, hogy legyen majd bizonyos fokú szabadságuk is, ne azt csinálják, amit én mondok nekik.

Milyen szempontok fontosak számodra, amikor beszállítót választasz?

Preferáljuk a helyi cégeket, és fontos a jó munkamorál. Ideális esetben nem a legalacsonyabb ár a legfőbb szempont. Amit például a Korrekt-Kútban legjobban szeretek, az a flexibilis kiszolgálás. Az pedig, hogy idehozzátok a gázolajat a birtokra, elképesztő nagy segítség a számunkra. Ha a gépeinkkel mindennap oda kellene mennünk a kútra tankolni, az naponta 1-1 óra veszteség lenne.

Mire vagy most a legbüszkébb?

Egyértelműen édesapám legfrissebb elismerésére. Ő lett a Borászok borásza 2023-ban. Ez az egyik legrangosabb életmű díj, amit egy borász Magyarországon kaphat. A mindenkori díjazottat a borászok közössége választja ki maguk közül, így csakis szakmai szempontok játszhatnak szerepet. 50 kiemelkedő borász szavaz első körben 5 jelöltre, majd ebből választanak egyet. Nagyon boldog vagyok, hogy elismerték édesapám több évtizedes munkáját ezzel a díjjal.

Köszönjük az interjút!

Használja ki Ön is a Korrekt-Kút Kft. nyújtotta előnyöket: rugalmas kiszolgálás, kiszállítás vagy kúti tankolás kedvező árakon! 

Kérem az ajánlatot!

KORREKT-KÚT Kft.

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.

Adószám: 12547696 — 2 — 17

Bankszámla: 11746005 — 20129192

Cégjegyzék: 17 — 09 — 004056

Ellátási Pontok

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-18:00

Sz-V: zárva

Telefon: +36 20 349 1819

E-mail: szekszard@korrekt-kut.hu

7013 Cece, Vasútállomás
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-20:00

Sz-V: 8:00-20:00

Telefon: +36 20 966 4564

E-mail: cece@korrekt-kut.hu