korrektkut
2023.03.16
Megromlik-e a gázolaj? Mihez kezdjünk a felhalmozott üzemanyag-készlettel?

Meg tud-e romlani az üzemanyag?

A rossz hír az, hogy igen. A kőolajszármazékokhoz kötelezően hozzákeverendő növényi eredetű adalékok, bioüzemanyag-hányad miatt csökken azok eltarthatósága. A fel nem használt gázolaj vegyi átalakuláson megy át, melyet elősegít és felgyorsít a levegővel való érintkezés és a hőmérséklet-ingadozás.

Mi történik a sokáig álló gázolajjal?

Gázolaj algásodása

Ahogy a fenti ábrán is láthatjuk, egy idő után a víz kiválik az üzemanyagból, és a sűrűség-különbség miatt a víz lesüllyed. A vízréteg tetején ezután beindul a mikrobák képződése, majd az algásodás, kocsonyásodás. A tartály alján végül feketepenész-lerakódás figyelhető meg.

Milyen károkat okozhat a gépjárműben?

A romlásnak indult gázolaj egyrészt megnehezíti a hidegindítást, és károkat okozhat az üzemanyagellátó-rendszerben is, hiszen a lerakódás eltömíti az üzemanyagszűrőt. A szennyeződések emellett rosszul égnek, így “bekormolják” az injektorokat és az égésteret. Ezek a problémák szintén indítási nehézséget okoznak, intenzívebb lesz a füstképződés és növekszik a fogyasztás.

Mennyi ideig tárolható a gázolaj?

A gázolaj eltarthatósága függ annak pontos összetételétől, de általánosságban nézve 6 és 12 hónap között mozog. Az úgynevezett B0 üzemanyag, azaz a biotartalom-nélküli gázolaj eltarthatósága ennél jóval hosszabb, de ahogy a cikk elején említettük, manapság törvény kötelezi az üzemanyag-gyártókat egy adott bioüzemanyag-hányad hozzákeveréséhez, így ilyen B0 gázolajhoz nehéz hozzájutni.

Mit lehet tenni, hogy elkerüljük üzemanyag megromlását?

Mielőtt hosszabb időre leállítjuk a járművet, a motorból “ki kell járatni” az üzemanyagot, vagy le kell fejteni az üzemanyag-tartály tartalmát. Újraindításkor pedig friss üzemanyagot kell tankolni. Amennyiben viszonylag rövid időre (3-4 hónap) “tesszük le” a járművet (tipikus példa a lakókocsik vagy mezőgazdasági gépek téli tárolása), az is segíthet, ha teli tankkal küldjük azt téli álomra, így légtelenítve a rendszert.

Mit tegyünk, ha túl sok felhasználatlan gázolajunk halmozódott fel?

Szerencsére léteznek kimondottan a fent vázolt problémákra kifejlesztett adalékok, amelyek növelik az üzemanyag stabilitását, csökkentik az oxidációt, ezáltal meghosszabbítják annak tárolási időtartamát. Ennek köszönhetően csökken a szűrők és injektorok szennyeződésének kockázata, és üzembiztos indítást tesznek lehetővé hosszú üzemszünet után is. Sőt, vannak olyan speciális adalék-anyagok, amelyek a bealgásodott gázolajat is helyre tudják hozni.

Hívja értékesítőinket, ha tanácsra van szüksége!

Ha Önnél is nagyobb mennyiségű gázolaj halmozódott fel akár egy téli leállás, akár a jövedékiadó-emelkedés okán, szívesen segítünk kiválasztani a megfelelő adalékot, és kiszámolni a szükséges mennyiséget.

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL!

Rigó Zoltán: 0620 345 0116

rigo.zoltan@korrekt-kut.hu 

KORREKT-KÚT Kft.

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.

Adószám: 12547696 — 2 — 17

Bankszámla: 11746005 — 20129192

Cégjegyzék: 17 — 09 — 004056

Ellátási Pontok

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-18:00

Sz-V: zárva

Telefon: +36 20 349 1819

E-mail: szekszard@korrekt-kut.hu

7013 Cece, Vasútállomás
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-20:00

Sz-V: 8:00-20:00

Telefon: +36 20 966 4564

E-mail: cece@korrekt-kut.hu