korrektkut
2023.05.04
LEGEK: a világ legelső benzinkútja

Ma már mindenkinek természetes, hogy a világ számos országában egymást érik az üzemanyagtöltő-állomások az utak mentén. Természetesen nem volt ez mindig így. Felmerült bennünk a kérdés, hogy mikor építették a világ első benzinkútját, és hogy mi volt "azelőtt". Ennek jártunk utána ebben a blogposztban.

Kezdetben, amikor még kevés ember rendelkezett gépjárművel, nem nagyon volt létjogosultsága az ún. közforgalmú üzemanyagkutaknak. Ebben az időben az emberek otthon tárolták a gázolajat és benzint, amihez patikákban lehetett hozzájutni.

Lássuk a mai benzinkutak egyedfejlődésének kronológiáját a legfontosabb dátumokkal!

1885-ben az amerikai Sylvanus Bowser az Indiana állambeli Fort Wayne-ben fejlesztette ki a világ első petróleumszivattyúját, amely akkor még a petróleumlámpák és -tűzhelyek töltésére szolgált.

Ha visszaemlékszünk az előző írásunkra, 1886-ot írtunk, amikor Karl Benz bemutatta könnyűbenzinnel (ligroin) hajtott egylóerős járművét. A Benz Patent-Wagen a következő hónapokban csak rövid utakat tett meg teszt jelleggel.

Két évvel később, 1888-ban, felesége, Bertha Benz azzal írta be magát a történelemkönyvekbe, hogy útra kelt férje találmányával a németországi Mannheim és Pforzheim között, melyek távolsága több, mint 90 km. Ezzel ő volt az első sofőr a világon, aki gépjárművel közlekedett két település között. 2008 óta a Bertha Benz Memorial Route állít emléket eme eseménynek. Bertha az útközben az elhasznált könnyűbenzint gyógyszertárakban pótolta. Még ma is áll Wiesloch-ban az a városi gyógyszertár, ahol először megállt e célból. Sok történetíró ezt a helyet tekinti a világ első üzemanyagtöltő-állomásának. A patikák sorra követték wieslochi társuk példáját, és sok évig megtartották az üzemanyagértékesítést mintegy mellékes üzletágként, így a gépjárműtulajdonosok továbbra is itt szerezték be a (könnyű)benzint és a gázolajat.

Az amerikai Duryea testvérek (Charles és Frank) 1893-ban fejlesztették ki az első amerikai benzinüzemű járművet. Három évvel később megalapították a Duryea Motor Wagon Company nevű vállalkozást, és elkezdték értékesíteni a Duryea motoros kocsikat. További érdekesség, hogy egy ilyen járműhöz kapcsolódik a világ első közlekedési balesete, melynek során New Yorkban egy Duryea sofőrje elütött egy biciklist. 

1898-ban John Tokheim megtervezte a világ első üzemanyagszivattyúját és föld alatti tartályát. Az általa alapított cég a mai napig működik, székhelye az USA-beli Iowában található, és üzemanyagtárolótartály-technológiával foglalkozik.

Henry Ford munkásságának köszönhetően a 20. század legelején megnőtt az igény a közforgalmú üzemanyagtöltőállomások iránt. A világ első ezzel a céllal épült kútja 1905-ben nyílt az amerikai St. Louis-ban, Missouri államban a South Theresa Avenue 420 szám alatt, ahol napjainkban csak egy romos épületegyüttes látható. A második állomásra két évet kellett várni. Ezt a Standard Oil of California (ma Chevron) nevű cég építette Seattle-ben, California államban. Helyén ma lakóházak állnak.

Az USA legrégebb óta fennálló, ma is működő töltőállomása a pennsylvaniai Altoona-ban található jelenleg Reighard's Gold Star Service Station néven, és idén ünnepelheti 114. születésnapját.

Ekkoriban a gépkocsitulajdonosok kannákban vásárolták meg a szükséges üzemanyagot a gépjárműveikhez - már nemcsak patikákban, hanem vegyesboltokban és vasáru üzletekben is.

A napjainkban is ismert "drive-in" üzemanyagtöltő-állomásokra további éveket kellett várni. Az első ilyen a Gulf Refining Company nevéhez fűződik, és 1913. december 1-jén Pittsburgh-ben nyílt meg. Az első nyitva tartási napon 110 liter benzint adtak el 7 cent/liter áron. Európa több országa is sorra követte az amerikai példát az elkövetkező években.

És ha már a legeknél tartunk, hadd említsük meg a San Diego-ban található Pearson Fuels benzinkutat, amely 2003-ban a világon elsőként értékesített alternatív üzemanyagot, és a marylandi Takoma Park-ban található RS Automotive nevű állomást, mely az ottani hivatalnokok szerint a világon elsőként, 2019. október 26-án alakult át eletromosautó-töltőállomássá.

 

KORREKT-KÚT Kft.

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.

Adószám: 12547696 — 2 — 17

Bankszámla: 11746005 — 20129192

Cégjegyzék: 17 — 09 — 004056

Ellátási Pontok

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-18:00

Sz-V: zárva

Telefon: +36 20 349 1819

E-mail: szekszard@korrekt-kut.hu

7013 Cece, Vasútállomás
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-20:00

Sz-V: 8:00-20:00

Telefon: +36 20 966 4564

E-mail: cece@korrekt-kut.hu