korrektkut
2023.07.11
Miért kell a használt sütőolajat összegyűjteni, hogyan hasznosítják?

Szerencsére manapság az már sokak számára egyértelmű, hogy nem szabad a használt sütőolajat a lefolyóba önteni. A gyűjtőpontok listája is igen hosszú, ahogy a tudatosvásárló.hu gyűjtése is mutatja. Blogposztunkban annak jártunk utána, mi is történik az összegyűjtött sütőolajjal, miután elhelyeztük azt a gyűjtőedényben. És miért érdekes ez számunkra a Korrekt-Kútnál? Ha végigolvassa írásunkat, ez is kiderül!

Háztartási sütőolaj újrahasznpsítása

Ha visszaemlékszünk, a növényi alapú üzemanyagok ötlete nem újkeletű, már Rudolf Dieselt (1858-1913) is foglalkoztatta a kérdés, amely számos összeesküvés-elmélethez is vezetett rejtélyes halála kapcsán. Nagyságrendileg egy évszázad kellett ahhoz, hogy a feltaláló ötlete valósággá váljon.

A használt sütőolaj gyűjtésének célja ugyanis nem más, mint a kőolaj-alapú üzemanyagok részben vagy egészben történő helyettesítése megújuló forrásból. Az üzemanyag-előállítókat és -kereskedőket napjainkban törvény kötelezi arra, hogy adott arányú biotartalom kerüljön minden liter "hagyományos" üzemanyaghoz. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.  

Bioüzemanyagot egyébként nemcsak használt növényi olajból lehet készíteni, hanem erre a célra termesztett növényekből is (pl. repce, napraforgó, pálma, szója).

A növényi alapú üzemanyag előállításának két módja van. A régebbi eljárás neve átészterezés, transzeszterifikáció vagy alkoholízis. Ennek során növényi olajokból rövid lánchosszúságú mono alkohol (metanol vagy etanol) segítségével állítanak elő észteralapú bioüzemanyagot. Jelenleg Magyarországon ilyen típusú adalékokkal találkozhatunk a benzinkutakon kötelező biotartalom formájában.

Egy újabb technológiának köszönhetően sikerült még környezetbarátabb módját találni annak, hogy üzemanyaggá alakítsák a növényi olajokat. Ennek során nem alkoholt, hanem hidrogént használnak, mely során az ún. HVO (Hydrotreated Vegetable Oil - hidrogénezett növényi olaj) jön létre, amely számos újabb típusú dízelmotorral minden átalakítás nélkül használható 100%-ban.

Habár Nyugat-Európában több töltőállomáson is találkozhatunk HVO pisztollyal, Magyarországon ennek felhasználása egyelőre gyerekcipőben jár. Csupán néhány nagyobb - jellemzően német - cégnél használnak tisztán HVO-val hajtott járműveket. Ilyen például a veszprémi székhelyű Alfred Schuon Kft., akiknek mi is szállítottunk már ebből a környezetbarát üzemanyagból. Egy másik felhasználási módja a növényi alapú üzemanyagnak például az aggregátorok HVO-val történő üzemeltetése. Ezzel a megoldással Magyarországon is találkozhatunk - például amerikai filmforgatások során. 

Ha Ön is gondolkodik egy környezetbarátabb gázolaj-alternatíván, kérje egyedi ajánlatunkat! HVO-ból nem tartunk raktárkészletet, egyedi megrendelésre import forrásból szerezzük be azt, ezért csak nagyobb mennyiségre tudunk ajánlatot adni.

 

KORREKT-KÚT Kft.

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.

Adószám: 12547696 — 2 — 17

Bankszámla: 11746005 — 20129192

Cégjegyzék: 17 — 09 — 004056

Ellátási Pontok

7100 Szekszárd, Keselyűsi út 120.
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-18:00

Sz-V: zárva

Telefon: +36 20 349 1819

E-mail: szekszard@korrekt-kut.hu

7013 Cece, Vasútállomás
Nyitva tartás:

H-P: 6:00-20:00

Sz-V: 8:00-20:00

Telefon: +36 20 966 4564

E-mail: cece@korrekt-kut.hu